REPORT JWSOC & EYSOC ESTONSKO 2014 @ 27. 2. 2014

Vzhledem k nepřízni počasí se celé závody musely přesouvat z okolí Polvy 180 km na sever do jezerní oblasti Pannjärve mezi Čudským jezerem a Finským zálivem, což jsme řešili náhradním ubytováním ve městě Jöhvi. Žádný model připraven nebyl, neboť zbytky sněhu byly pouze v závodním prostoru. Přesto jsme využili na zapracování malého okruhu u Iisaku. 

Ve středu se jel middle převážně v jižní části závodního prostoru a hned v úvodu stavitel závodníky nešetřil a zavedl je do husté sítě stop, ve které každá ztráta koncentrace znamenala několikaminutové chyby. Navíc v průběhu závodu bylo vytvořeno velké množství „fikaček“, které nebyly moc rozeznatelné od skútrových stop a závodník musel kontrolovat směr a vyústění „fikačky“ na „skútrovku“. Vyplatilo se použití buzoly. Ve fyzickém výkonu rozhodovaly mj. obratnostní schopnosti při přejíždění větví, klacků a terénních nerovností. To vše vyžadovalo časté, ale rychlé mapování. Nejlépe se vedlo sourozencům Horvátovým, kteří shodně skončili na 19. místě. Slušně jel i Vašek Šňupárek a Štěpán Mudrák, jejichž odstup od Petra nebyl velký. Pro Martinu Waňkovou a Ondru Starého to byla první zahraniční zkušenost, kterou dokázali zúročit pro další dny. Ondra Vystavěl skončil ve třetí a Honza Cienciala ve čtvrté desítce. Nedařilo se Vojtovi Matušovi a Sabině Pilcové.

Výsledky   Mapa M17  W17  M20  GPS

Ve čtvrtek následoval long s hromadným startem tentokrát v severní jednodušší části, kde bylo více širokých stop. Řešilo se dilema, zda-li jet na jistotu ale větší oklikou po širokých stopách často s ledovými plotnami nebo kratší variantou v hustší síti skútrovek zanesených klacky a větvemi. Naši závodníci volili radši první variantu a vyplatilo se to. Nejlépe se umístil Ondra Starý na 17. místě. V první dvacítce skončil ještě Petr Horvát (20.). Ve třetí desítce skončila Martina (24.), Hanka (28.) a Sabina (30.). Ve čtvrté desítce Honza (31.), Štěpán (32.), Vašut (33.) a Vojta (44.). Ondra Vystavěl neorazil předposlední kontrolu.

Výsledky   Mapa M17  W17  M20  GPS

Den volna jsme využili k regeneračním aktivitám – výklus, protažení a návštěvě pohraničního města Narvy a pobřeží Finského zálivu.

V sobotu se jel sprint s poměrně malým počtem kontrol (10) a rozhodovala mj. i volba postupu. V některých místech se po další oblevě nedalo už téměř lyžovat a závodníci sundávali lyže. Nutno poznamenat, že nedocházelo k nějakému většímu poškození skluznice, neboť šutry se téměř nevyskytovaly, spíše šlo o malé škrábance z klacků a větví. Když už tak se lyže pouze lámaly nebo prošlapávaly. Nejlépe se dařilo Ondrovi Starému, který skončil 17., Petrovi Horvátovi (18.) se ztrátou 3 minuty na Sergeje Šalina a Martině (19.) se ztrátou 3 minuty na Sašu Rusakovou. Ve třetí desítce skončil Ondra Vystavěl (29.) a ve čtvrté Honza (32.) s větší ztrátou na Sašu Pavlenka. Slušný výkon podal Štěpán na 23. místě se ztrátou 40 sekund na Petra. Hanka skončila 25. Nedařilo se Vašutovi (38.), Vojtovi (51.) a Sabině (34.).

Výsledky  Mapa M17  W17  M20  GPS

Poslední závodem byly nedělní štafety. Zajíždělo se do prostoru middlu s hustou sítí skútrovek, ve které dělali chyby především pobaltští soupeři našich juniorů. Stabilním a jistým výkonem Petra na třetím úseku (1. úsek Vašek Šňupárek, 2. úsek Štěpán Mudrák) tím junioři vybojovali krásné 5. místo v redukovaném pořadí za severskými lobáckými velmocemi a Ruskem (6. v neredukovaném) a překonali smůlu v minulých letech, kdy skončili těsně za polovinou redukovaného pořadí Dorostenky skončily 5. (Hanka, Sabina, Martina) a dorostenci 7. (Honza, Ondra V., Ondra S.) v redukovaném pořadí.

Výsledky  Mapa M17  W17  M20  GPS


Fotky z akce




News powered by CuteNews - http://cutephp.com