MSJ a MED Pitea - (SWE) 19.3.-24.3.2019

Další den se konal závod ve longu, který se jel v jihovýchodní části se 3 - 4 kopci s převýšením do 50 m. Sněhové podmínky byly ideální (prašan), stopy relativně tvrdé a jejich hustota se dala umapovat. Závod byl spíše o volbách tak, jak by to na klasice mělo být. V dorostencích se dařilo nejvíce Markovi (12.), který v závodě obstál relativně bez chyb, Lukáš 16. a Vítek 19. Vyhrál Kostin (RUS). V dorostenkách zajela slušně Anička (12.), přestože zvolila v úvodu na 2.K volbu zprava, která byla o dost delší, ale ušetřila síly, které by vynaložila ve stoupání v čárce., Terka M. 18., Terka Ch. 20. a Katce se mapově vůbec nedařilo (24.). Vyhrála Vorobeva (RUS). V juniorech se nejlépe dařilo Lahvinovi, který vybojoval i přes menší chybky 12. místo. Hašan zajel slušné 15. místo. Nagánovi se nedařilo (27.). Vyhrál Mizonov (RUS). V juniorkách dojela Maky na 25. místě, když před sebou nechala Vyatkinu (RUS) o 21 minut. 

Na druhý den se jel jednoduchý sprint v dojezdovém areálu se sjezdovkou a přilehlém lese u silnice. Menších chyb se však naši závodníci nevyvarovali. V dorostencích nejlépe zajel Lukáš (14.), Marek 19. a Víťa 24. Vyhrál Ekstrom (FIN). Dorostenky se seřadily v pořadí Anička, Kačka a Terka Ch. 13., 14., 15., když zůstali za vítěznou Karnou (FIN) 2 minuty. Terka M. nechala dvakrát minutu (22.). V juniorech jel výborný závod Hašan, když si dojel pro 6. místo s 45 vteřinovou ztrátou na Müllera (SUI). Lahvin skončil 20. a Nagáno 25. V juniorkách zajela "uzdravená" Anežka 19. místo a Maky 24. Vyhrála Vestin (SWE).

Ve volném čtvrtku se část týmu jela sklouznout do lesoparku v Pitea.

Krátká trať se startovala hromadně v horní části sjezdovky a závodníky čekaly dva okruhy s farstovanými částmi s uzlovými kontrolami ve vrcholovém prostoru nad stadionem a závěrečný nefarstovaný okruh do cíle. Jelo se již na mokrém sněhu. Na osmé místo měl rozjetý závod Marek, ale neorazil uzlovou kontrolu. Lukáš a Vítek s malými chybkami slušně zajeli na 12. a 13. místě se ztrátou na Beliakova (RUS) 7 minut. V dorostenkách dobře zajeli Terka M., Anička a Terka Ch. (13.,14. a 17. místo). Katce se vůbec nedařilo, když se vracela ze 4. K na první a poté jela celý závod znova. Vyhrála Khrennikova (RUS). V juniorech zajel velmi dobře Hašan 10. Ztráta na vítězného Baklida (NOR) byla 1,5 minuty. Nagano skončil 17. a Lahvinovi se nedařilo (23.). Juniorky se nevyvarovaly větších chyb ve druhém okruhu a skončily Anežka 22. a Maky 24. Vyhrála Rusakova (RUS).

Štafety se jely ve známém prostoru přes kopec a vracelo se na stadion z prostoru klasiky. Závod se vydařil dorosteneckým štafetám.  U kluků nešlo o absolutní výkony na úseku, ale o vyrovnanost, kdy Lukáš dojel po prvním úseku 6., Vítek stáhl na 5. místo a Mára na posledním úseku předjel druhou ruskou štafetu s celkovým umístěním na pěkném 4. redukovaném i neredukovaném místě. Dorostenky jely také vyrovnaně, ale nejednalo se o absolutní výkony. Po každém úseku byly neredukovaně páté (Anička, Kačka), redukovaně čtvrté. Na třetím úseku Terka M. předjela hrubě chybující švédskou závodnici, ale zároveň byla předjeta výborně jedoucí švýcarskou závodnicí. V juniorech dobře rozjel téměř bezchybný závod Nagano (6.). Lahvin však nechal na 6.K 6 minut a posunul se o čtyři místa dozadu. Hašan se snažil ztrátu snížit a předjel dvě štafety včetně Estonců, takže kluci skončili nakonec šestí v redukovaném pořadí. Štafetu juniorek rozjela slušně Anežka, ale Terce Ch. se nedařilo a klesla o pět míst. Maky dojela devátá, v redukovaném pořadí šestá. Ve štafetách kralovali Rusové kromě dorostenců, kde zlato bralo Finsko.

Večer následovala společenská část šampionátu v Pite Havsbad a pondělní odlet do ČR.

Počet komentářů: 0
Publikováno 4. 4. 2019, autor Roman

Jmeno: Remember me
E-mail: (optional)
Smajlik:smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Captcha
CAPTCHA, click to refresh
Powered by CuteNews