Štregl mistrem Evropy, Štěrba bronzový, junioři Hašek a Hlaváčová v TOP 10, 6. místo v juniorech v hodnocení národů

Sobotní sprint se skládal ze dvou částí. První se jela bez převýšení na bažinách, druhá část se odehrávala ve svahu. První startovala kategorie dorostenců, ve které fantasticky zajel Matyáš Štregl, který díky skvělému závěru porazil o dvě sekundy druhého Rusa Vadima Nikitina. V cíli: „Do závodu jsem vstupoval jako do každého maximálně zkoncentrovaný. Začátek závodu se mi povedl, na 5. Kontrole jsem dojel Švýcara o minutu, a tak jsem věděl, že jedu dobře, ale nemohl jsem polevit na koncentraci. V oblasti 7-8 kontroly jsem udělal nějaké malé chybky. Furt jsem si jel svůj závod a při příjezdu do cíle jsem slyšel svoje jméno, jak ho hlásí na první pozici. Poté přišlo jen odpočítávání závodníků, kteří mě mohou ještě ohrozit, ale neohrozil už nikdo, i když tam velký nervy byly. Chuť toho zlata je o to lepší, když si Mára dojel pro bronz“. Štrůdl se postaral o to, že po dlouhé době se v prostředí LOB hrála česká hymna. Životní výkon zajel také bronzový Marek Štěrba, který zaváhal na 11.K. a zaostal o 9 sekund za Nikitinem. Pro Vojtu a Radka Peňázovi to byla první mezinárodní zkušenost v čárkách. Umístili se na 22. resp. 24. místě se ztrátou 2:18 resp. 2:56. Pro obě dorostenky to byla premiéra na světových závodech. Adéla Randáková zajela bez větších chyb skvělé 12. místo se ztrátou 2:28 na vítěznou Rusku Khrennikovou. Terka Pecková skončila s většími chybami 26. (+8:54). V juniorech se dvěma drobnými chybami se Honza Hašek umístil na 9. místě se ztrátou 0:56 na Fina Niklase Ekstroma. Josef Nagy jel opatrně pomaleji s drobnou chybou a bral 15. pozici. Lukáš Richtr udělal paralelní chybu, přejel kontrolu, a když se k ní vracel, nezkontroloval ražení a byl diskvalifikován. V juniorkách se dařilo Anežce Hlaváčové, která neudělala mapovou chybu a dojela na 10. místě se ztrátou 48 sekund na Švédku Schagerstrom. Káťa Černá po dvou pádech skončila 26. (+2:39) a Róza Kuchařová ve velké mapově nejistotě zajela 36. místo (+5:08).

Nedělní klasickou trať jeli za polojasného počasí s teplotami kolem nuly dorostenci na jedno kolo a junioři na dvě kola s výměnou mapy. Prostor sprintu byl rozšířen o severní část, kde byly už výhradně jen skútrové stopy a na severním okraji krátké, ale prudké svahy. Tratě nabídly několik zajímavých voleb i sjezdů. Sníh byl poměrně skluzný, takže nejlepší dorostenci zajeli pod hodinu a junioři pod hodinu a půl. V dorostencích se do první desítky bez větších mapových chyb prosadil Marek Štěrba (9.) se ztrátou 3:31 na vítězného Švéda Albina Gezeliuse. Matyáš Štregl dojel 12. (+4:22) s několika horšími volbami. Vojta Peňáz si hlídal mapu, jel pomaleji a zajel hezké 16. místo (+8:04) a bratr Radek skončil 21. (+10:45). V dorostenkách vyhrála Alina Niggli ze Švýcarska. Adéla Randáková skončila 15. s dvouminutouvou chybou na 2. Kontrolu (+13:39) a Terka Pecková zajela slušné 17. místo (+14:45). V juniorech zajel (i přes horší první okruh) nejlepší umístění na velké bedně (6.) Honza Hašek se ztrátou pouhé 2:13 na vítězného Rusa Sazykina. Josef Nagy v polovině závodu figuroval na 3. místě, ale ve druhém kole polevil v koncentraci a zejména z únavy začal dělat chyby (špatné volby postupů). Dojel na 13. místě se ztrátou 6:34. Lukáši Richtrovi nesedla technicky náročná severní pasáž a skončil 24. (+14:43). V juniorkách se vešla do TOP 10 opět Anežka Hlaváčová, kdy téměř bezchybným výkonem nestačila na Rusku Riazanovou o 3:54. Káťa Černá a Róza Kuchařová ztratili 14:23 resp. 26:34 a umístili se na 27. resp 34. místě.

Po dni volna se vyjasnilo a začalo pořádně mrznout. Na programu byla krátká trať s hromadným startem. Shromaždiště se přesunulo na sever na louku do Abborrtjarnu. Dorostence opět čekal jeden a juniory dva farstované okruhy na rovině, ale v měřítku 1:7500 krásně čitelné síti skútrovek. Dost se i fikalo. Nefarstovaný závěr zavedl závodníky do severní členité části prostoru klasické trati. V dorostencích zajeli nejlépe Matyáš Štregl 12. a Marek Štěrba 13. se ztrátou 3:04 resp. 3:40 na vítězného Švéda Lundholma. Márovi se podařila 1:30 chyba a pád, který skončil zlomeným mapníkem. Radek Peňáz skončil 21. a bratr Vojta 24. se ztrátou 6:00 resp. 7:48. V dorostenkách udělala dvě větší chyby Adéla Randáková a skončila 15. (+6:52 na vítěznou Rusku Khrennikovou) a Terka Pecková s jednou větší chybou se umístila na 17. pozici (+8:03). V juniorech Honza Hašek jel dobře a bojoval na 3.-10. pozici s malým odstupem za odtrženou dvojicí Rusů Dorma a Sazykyn. V poslední části závodu se vláček roztrhal a Honza ve sjezdu upadnul a zlomil hůl. Dojel na 11. místě se ztrátou 2:04 na Rusa Tarana. Lukáš Richtr dojel bez větších chyb 22. (+4:21) a Josef Nagy měl problémy s obratností v čárkách a ještě zvolil špatně fiknu a skončil 27. (+7:18). V juniorkách nechala dvě dvacetisekundové chyby Anežka Hlaváčová a dojela na 15. místě se ztrátou na Rusku Černych 2:42. Káťa Černá s ulomeným poutkem skončila 25. (+5:11) a Róza Kuchařová fyzicky nestačila a skončila 30. (+9:37).

Ve středu program zakončily štafety při jasném mrazivém počasí. Prostor byl obdobný jako při krátké trati. Dorostenci jeli ve složení Vojtěch Peňáz – Marek Štěrba – Matyáš Štregl. Výborně zajel první úsek Vojta, který dojel na 4. místě se ztrátou minutu na třetího Švýcara a dvě minuty na prvního Švéda. Mára udržel 4. pozici se ztrátou 1:30 na třetího a 3:50 na prvního. Štrůdl mezi 1. a 2. kontrolou dojel třetího Švýcara, ale bohužel mu upadla deska na mapníku a trápil se s tím až do cíle, přičemž ho předjela ruská a lotyšská štafeta a dojel na 6. místě v redukovaném i neredukovaném pořadí. Junioři jeli ve složení Lukáš Richtr – Josef Nagy – Jan Hašek. Lukáš přijel z prvního úseku na 6. místě redukovaného pořadí se ztrátou 6:26, když mu upadl košíček na hůlce. Nagano to stáhl na páté místo před Švéďáka. Hašan bohužel zaspal při předávce, Švéda sice dohonil, ale v závěru špatně odbočil, takže ho Švéďák definitivně předjel a skončil 6. v redukovaném pořadí (8. v neredukovaném pořadí). Juniorky jely ve složení Kateřina Černá – Adéla Randáková – Anežka Hlaváčová. Káťa bohužel pokazila hned první kontrolu a celý závod jela sama a při tom ještě dělala chyby. Dojela sice 6. v redukovaném pořadí, ale až na 11. místě v neredukovaném pořadí se ztrátou 12:04. Adéla stáhla pozici na 9. místo v neredukovaném pořadí (povedený závod) a Anežka stáhla ještě jedno místo a dojela na 8. místě v neredukovaném pořadí – obě se ztrátou přes 4:30 na nejlepší závodnici úseku (6. místo v redukovaném pořadí).

Celkové pořadí národních týmů v juniorech:

1.RUS 2.FIN 3.NOR 4.SWE 5.SUI 6.CZE 7.LIT 8.BUL 9. EST 10.GER 11.TUR 12.UKR

Počet komentářů: 0
Publikováno 15. 3. 2020, autor Roman

Jmeno: Remember me
E-mail: (optional)
Smajlik:smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Captcha
CAPTCHA, click to refresh
Powered by CuteNews